Fasádu domu nemusíte stále čistit. Když víte, jak na to

Fasádu domu nemusíte stále čistit. Když víte, jak na to

Když si postavíte dům, září na dálku novotou a vy záříte pýchou a kocháte se. Jenže po pár měsících či letech zjišťujete, že na původně krásné fasádě se výrazným způsobem podepsal zub času. Navíc s aktuálně vysokými cenami za energie je kladen vyšší důraz na důkladné zateplení fasád. Jenže paradoxně ty jsou na údržbu mnohem náročnější než nezateplené. Čím se to děje a jak stárnutí předejít? Na to jsme se zeptali Jana Procházky, vynálezce a majitele českého patentu pro technologii FN NANO®, která umí fasádám poskytnout dlouhotrvající původní vzhled.

Proč jsou zateplené fasády náchylnější k ušpinění?

Pokud na povrch zateplené fasády svítí slunce, velmi rychle se zahřeje. Jestliže se povrch dostane do stínu, velmi rychle zchladne. Zateplené plochy mají pak nižší povrchovou teplotu než okolí. V důsledku toho na nich kondenzuje vzdušná vlhkost, rychleji se usazují prachové částice a špiní se atmosférickými nečistotami. Tím se vytváří příznivé prostředí pro usazování mikroorganismů. Náchylnost zateplených fasád k zašpinění a k porůstání plísněmi a řasami je proto jejich přirozenou vlastností.

Jak je to s jejich stárnutím?

Rychlé střídání teplot povrchu zateplené fasády způsobuje její mechanické namáhání. To časem vede k vytváření mikro trhlinek, kterými do zateplovacího systému proniká voda a prorůstají plísně. Vysoké tepelné namáhání urychluje, společně s agresivními účinky ultrafialového záření (UV), rozpad svrchní vrstvy fasády. UV záření je navíc hlavní příčinou blednutí barev fasády.

Každého asi napadne, že je ideální jednou za čas vzít do ruky vysokotlaký čistič, nějaký chemický přípravek a fasádu umýt. Je to dobré řešení?

Není. Každé čištění mechanicky a případně chemicky odstraňuje špínu z povrchu fasády. To se ale nikdy neobejde bez opotřebení povrchové vrstvy fasády, které vede k její erozi. Když ale není fasáda dlouhou dobu čištěna, penetruje špína do hlubších vrstev a povrch se již nedá vyčistit bez zjevného poškození.

Co byste tedy doporučil? Jak se mají majitelé domů o fasády starat, aby minimalizovali účinky působení vnějších vlivů?

Měli by pravidelně kontrolovat stav fasády a zjištěné závady opravit bez odkladu, chránit fasádu proti degradujícímu vlivu UV záření, kde je možné použít minerální omítky a barvy s minerálními pigmenty nebo minerální ochranný nátěr proti UV záření. Je potřeba chránit fasádu proti napadení mikroorganismy za použití přípravků, které obsahují biocidní prostředky, nebo mají zvýšenou odolnost proti usazování mikroorganismů. Vhodné je minimalizovat erozivní dopady čištění, to znamená po každém čištění provést sanaci povrchu nátěrem penetrace nebo fasádní barvy a použít samočistící nebo speciální ochranné nátěry. V neposlední řadě pak je vhodné chránit fasádu proti nadměrnému tepelnému namáhání volbou světlých barev.

To zní dost komplikovaně. Existuje nějaké jednodušší řešení?

Určitě. Významným pomocníkem při zajištění kvalitní péče o zateplenou fasádu jsou pokročilé nátěrové hmoty – nano nátěry s fotokatalytickým efektem, které využívají nejnovější poznatky v oblasti nanotechnologií a lze si s nimi vytvořit tzv. samočistící fasádu. Nano nátěry technologie FN NANO® jsou schopny řešit najednou pět hlavních problémů zateplených fasád a tím umožňují maximalizovat jejich životnost a minimalizovat náklady na jejich dlouhodobou údržbu.

Zmiňujete řešení pěti hlavních problémů. Čemu tedy umí nano nátěry pomoct?

Jde o mimořádně účinnou dlouhodobou ochranu proti UV záření, což zahrnuje ochranu proti rozpadu pojiva omítek a fasádních barev a proti vyblednutí barev. Dále poskytuje dlouhodobou fyzikální ochranu proti napadení mikroorganismy, tedy na fasádě nerostou plísně ani řasy, pak dlouhodobou aktivní ochranu povrchu proti usazování sazí a špíny rozptýlené v ovzduší, kdy lepkavé složky špíny jsou rozloženy s pomocí energie denního světla a zbytek prachu odstraní déšť a vítr. A v neposlední řadě ochlazuje povrch fasády. Ochranné nátěry se vyrábějí v bílém provedení i pastelových odstínech, které jsou vhodné pro snížení tepelného namáhání fasády.

Jak si vytvořit takovou fasádu můžete zhlédnout zde.

Případně přenechte práci odborníkům.

 

S nano nátěrem FN NANO® tak získáte dlouhodobě čistou fasádu s garancí funkčnosti 10 let. Díky tomu odpadá nutnost jejího pravidelného čištění a údržby. Tím majitel domu ušetří čas i peníze.

 

Sdílet tento příspěvek