Budoucnost České republiky je v inovacích

Budoucnost České republiky je v inovacích

Česká republika se chce stát inovačním lídrem Evropy.

Premiér Andrej Babiš, který je zároveň předsedou vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), představil společně s místopředsedou RVVI Karlem Havlíčkem v pondělí 18.února 2019 v Lichtenštejnském paláci Inovační strategii České republiky 2019-2030. Konferenci, která detailně zveřejnila rámcový plán Strategie, uspořádal Úřad vlády ČR a RVVI za účasti stěžejních osobností českého akademického a podnikového inovačního prostředí včetně zástupců veřejné správy.

Konferenci věnovanou Inovační strategii České republiky 2019-2030 zahájil úvodním projevem předseda vlády, v dopoledním debatním bloku se účastnili garanti všech devíti strategických pilířů, konkrétně Silvana Jirotková (CzechInvest), Petr Očko (MPO), Pavel Doleček (MŠMT), Vladimir Dzurilla (vládní zmocněnec pro IT), Pavlína Adam (Ministerstvo zemědělství), Václav Kobera (Ministerstvo dopravy), Josef Kratochvíl (Úřad průmyslového vlastnictví), David Koppitz (MMR) a Petr Dvořák (RVVI). Jednotlivé pilíře zahrnují oblasti: Financování a hodnocení výzkumu a vývoje, Inovační a výzkumná centra, Národní start-up a spin-off prostředí, Polytechnické vzdělávání, Digitalizace, Mobilita a stavební prostředí, Ochrana duševního vlastnictví, Chytré investice a Chytrý marketing.

https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/budoucnost-ceske-republiky-je-v-inovacich-the-country-for-the-future-171867/

Odpolední konferenční blok byl věnován významným příkladům z praxe. Přední čeští výzkumníci zde prezentovali realizované inovační projekty, jmenovitě vznik tuzemského superhubu pro umělou inteligenci, nanotechnologické nátěry zlepšující kvalitu ovzduší, systém efektivního čerpání vody z pouštního vzduchu, katalyzátor pro kosmické technologie či možnosti využití nejvýkonnějšího laseru na světě. Celý program moderoval místopředseda RVVI Karel Havlíček, který je zároveň hlavním autorem dokumentu Inovační strategie ČR.

Dr. Jan Procházka, člen předsednictva ČSAF, zde představil potenciál fotokatalytické technologie pro dekontaminaci ovzduší.  

“Z ekologického hlediska se jedná se snadno uchopitelnou technologii. Vědecké studie ukazují, že když natřeme plochu o velikosti 15 metrů čtverečních fotokatalytickým nátěrem FN Nano, kompenzujeme tím emise jednoho dieselového automobilu, respektivě těchto 15m2 z pomyslného společného kotlíku kontaminovaného ovzduší stačí odstraňovat exhaláty stejnou rychlostí, jakou je dieslový motor produkuje.

FN fotokatalytické nátěry umožňují ekologii a ekologickou zodpovědnost v praxi bez vládních direktiv a vyhlášek. S touto jednoduchou aplikací může začít každý přímo doma a kompenzovat tak dopady provozu svého vozidla na životní prostředí. To je základní věc, kterou múžeme pro prostředí, pro ostatní, i pro sebe udělat již dnes. Chovat se ekologicky není móda, ale nutnost ” upozorňuje Procházka.

 

Video záznam presentace lze najít zde: https://www.facebook.com/CeskoJeNano/videos/2049939711755368?sfns=mo

Inovační strategie České republiky 2019-2030

https://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/III_Inovacni-strategie-CR_Country-for-Future_2019-01-29_cistopis_white.pdf

Sdílet tento příspěvek