NANOTECHNOLOGIE – jak se orientovat v džungli nových produktů?

NANOTECHNOLOGIE – jak se orientovat v džungli nových produktů?

Na obrázku z elektronového mikroskopu vidíme na pohled strašidelný nano útvar, který patří malým mikroorganismům-rozsivkám, jeho stěny jsou tvořeny zkamenělou nano membránou, kde jsou krásně vidět metabolické otvory v nano velikosti jako nýty ponorky Nautilus.

Mimochodem každá buňka našeho těla má podobné metabolické nano otvory. Obrázek stejné rozsivky z optického mikroskopu napravo již není tak strašidelný a evokuje spíše vědecké bádání. Živé rozsivky pak najdeme například ve vlastním akváriu.

Většina z nás by neočekávala, že pytel těchto nano potvor (křemeliny) si můžete koupit na eshopu i za 400 Kč a že se tyto nano nano objekty masivně používají pro filtraci piva a vína. Ano, pijeme nápoje, jenž jsou vyráběny ve své kvalitě díky nano filtraci.

Podobně si koupíme pytel cementu, vápna, perlitu, barviva, hnojiva, kýbl barvy apod., aniž bychom přemýsleli nad tím, že to jsou všechno prakticky čisté nanomateriály. Léky, stavební materiály, plasty a polymery, kaoliny, jíly, ale i mléko, sýry atd., to jsou všechno nanomateriály a ani nás nenapadne, abychom se nad tím pozastavovali.

V přírodě vše funguje na bázi nanorozměrů. Je nám divné, že moucha může lézt po stěně pomocí nanochňapek? Nebo že motýl cítí samičku na 20 kilometrů, tzn., že i jediná molekula jejího pachu může být detekována jemnou sítí nanosensorů? Pokud by tyto věci byly větší, tak by příroda, cement ani náš organismus nemohly správně fungovat.

Proč se tedy tolik lidí slova NANO bojí?

Právě protože jsme nad velikostí věcí okolo nás nikdy předtím nemuseli přemýšlet, protože jsme ani neměli techniku v nanorozměrech vidět. Teprve teď začínáme chápat, že příroda prostě funguje na úrovni nanorozměrů, základní stavební jednotky hmoty jsou prostě v NANO a všechno okolo nás včetně našeho vlasního těla funguje na bázi NANO. Nenechme se strašit slovem NANO, dělejme si vlastní úsudek a racionálně hodnoťme situaci.

Použití nanotechnologií v praxi

Naučili jsme se NANO vidět a umíme ho využívat například ke zlepšení hygieny prostředí nebo čištění vzduchu a vody. Vynikajícím případem je využití vysoce účinného ekologického efektu fotokatalýzy na povrchu oxidu titaničitého, který pohání energie světla pro zlepšení kvality a sanitárnosti prostředí. Tato dokonale šetrná technologie k životnímu prostředí nevnáší do prostředí žádné chemické látky a naopak dokáže účinně likvidovat exhaláty a škodliviny ve vzduchu která dokáže efektivně čistit vzduch od jedovatých látek, dezinfekcí a alergenů, stejně jako udržovat díky fotokatalytickému efektu natřený povrch prakticky čistý bez virů a bakterií. Světovou špičkou v tomto oboru je česká nátěrová technologie FN NANO®, která zajišťuje efektivní ochranu proti virům a bakteriím a byla testována i přímo na eliminaci viru SARS-COV-2, způsobující nemoc COVID 19. Tímto nátěrem, jako byste přeměnili místnost na účinnou čističku vzduchu.

S vypuknutím pandemie se bohužel objevilo na fotokatalytickém trhu mnoho firem s produkty, které nesplňují přísné české a evropské normy, ani očekávání zákazníků. S cílem rychlého zisku se vyrojily tzv. garážové firmy, které se nikdy před tím nezabývaly jakoukoliv aplikací technologií proti šíření virů, bakterií a případně i dezinfekcí vnitřního prostředí. Dnes nabízejí svoje služby školám, školkám i firmám a bohužel tím velmi poškozují i jméno fotokatalýzy a solidních firem s kvalitními certifikovanými a bezpečnými produkty. 

Nemusíme se bát osvědčených a certifikovaných nanotechnologií

Protože je pro uživatele velmi těžké se v džungli marketingových tvrzení nejrůznějších firem vyznat, musíme zmínit profesní organizaci Českou společnost pro aplikovanou fotokatalýzu (ČSAF –www.fotokatalyza.org), která sdružuje seriozní firmy, má ve vědecké radě mezinárodně uznávané špičkové odborníky, a která vytvořila po vzoru Japonska certifikační program pro ochranu zákazníka a zvýšení reputace firem, kterým se podaří tvrdým hodnocením projít. Kde uvidíte certifikát ČSAF, jako například u FN NANO® nátěrů (https://fn-nano.com/certifikaty-2 ), znamená to, že konkrétní produkt v hodnocení obstál a to buď v kategorii VYHOVUJÍCÍ nebo VYNIKAJÍCÍ.

ČSAF poskytuje konzultace veřejnosti ohledně konkrétních využívaných technologií, jejich účinnosti a bezpečnosti.  Chcete si zajistit ochranu proti virům a bakteriím a zlepšit kvalitu vzduchu, který dýcháte? Nekupujte zajíce v pytli a poraďte se s odborníky.

Technologie FN NANO® nabízí nechemické jednoduché a účinné řešení, jak z ovzduší odstraňovat viry, bakterie a další mikroorganismy vč. jedovatých toxických látek s pomocí fyzikálního jevu zvaného fotokatalýza (dochází k němu běžně v přírodě) – testy prokázaly jejich vysokou antivirovou účinnost na zástupce obalených (sem patří koronaviry) i neobalených virů.

Sdílet tento příspěvek