Díky české technologii FN NANO® si můžeme zlepšit ovzduší

Díky české technologii FN NANO® si můžeme zlepšit ovzduší

Jak technologie funguje

Funkční nátěry FN NANO® jsou tzv. fotokatalytickou nanotechnologií. Využívají energii světla, kterou přeměňují na silný čistící a antimikrobiální efekt.

Vysoká účinnost FN NANO® nátěrů je založena na využití speciálního patentovaného pojiva, které je přístupné pro vzduch, neblokuje povrch fotokatalyzátoru a naopak, dokáže nanokrystalky TiO2 udržet na povrchu nátěrové vrstvy tak, aby byla maximalizována jejich účinnost a plnily svoje čistící vlastnosti, i když je v nátěru přidána barevná složka.Jedná se o český patent ing. Jana Procházky, Ph.D.

Co technologie umí

Technologie pomáhá čistit ovzduší od tun nebezpečných oxidů dusíku, mikroskopických prachových částic (PM2,5 a menších) obsahujících nebezpečné karcinogenní látky jako je benzo(a)pyrén.

Ošetření 15 – 20 m2 zdi nebo fasády domu nátěrem vytvoří z této plochy nanotechnologickou čističku vzduchu, která kompenzuje ekologickou stopu (produkce NOx – oxidů dusíku) provozu jednoho osobního automobilu.

Nevyžaduje žádnou údržbu a o „provozní energii“ se stará Slunce v podobě denního světla.

Hlavní funkce a oblasti použití

Hlavními výhodami uvedené nanotechnologie jsou účinná dlouhodobá ochrana proti usazování plísní a řas, aktivní samočištění povrchu, dlouhodobá obrana proti usazování sazí a další atmosférické špíny, dokonalá ochrana podkladu proti degradujícímu působení UV záření a minimalizace erozivních vlivů – tyto funkce zajišťují prodloužení dobrého stavu a životnosti zateplených fasád.

 

 

 

 

 

 

 

Ve vnitřním prostředí budov pak technologie působí jako čistička vzduchu a jako ochrana proti infekcím. Technologie zároveň výrazně ochlazuje ošetřené povrchy a je skvělým nástrojem k znovunastolení tepelné rovnováhy ve městech.

Další podrobnosti o této technologii se dočtete v následujících odkazech:

https://www.prumyslovaekologie.cz/info/jak-kompenzovat-emise-z-nasich-automobilu-natery-ktere-cisti-ovzdusi

https://www.komunalniekologie.cz/info/jak-kompenzovat-emise-z-nasich-automobilu-natery-ktere-cisti-ovzdusi

Sdílet tento příspěvek